Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Har du koll på proteinet? Anki Sundin guidar dig rätt

Anki är en av Sveriges mest kända näringsfysiologer och syns på scen under hela Fitnessfestivalen. Hon har utbildat nära tusentalet PT:s och kostrådgivare inom kost- och näringslära och under december månad lanserar hon sin helt nya utbildning Lic. Kostrådgivare Online, som helt kan läsas på distans.

Du ska föreläsa både på Fitnessfestivalen och på Tränardagarna. Vilken är den vanligaste frågan du får kring kost?
– En fråga som aldrig går ur tiden är den om protein. Och då blir det naturligt med frågor om: hur mycket ska man äta, hur ofta och vilken källa ska man välja.

Finns det några myter om protein?
– De som besöker Fitnessfestivalen skulle jag säga har rätt bra koll på just proteinet, men de behöver ofta själva försvara sig mot olika myter. Gärna den om att stora mängder protein skulle vara farligt.

Men är protein i stora mängder farligt?
– Om man tittar på friska, vuxna människor och vad vetenskapen vet idag skulle jag svara nej på den frågan. Det är svårt att överdosera protein, och man har undersökt stora mängder, drygt 3 gram protein per kilo kroppsmassa. Det vi inte vet är vad som händer vid låt oss säga 5-6 gram per kilo kroppsmassa och dag under en längre period. En sådant högt intag är sällsynt, även om det självklart förekommer. Ur ett praktiskt perspektiv får du verkligen kämpa för att äta eller dricka den mängden protein, även om man tar hjälp av tillskott. Så jag känner mig trygg med att säga att stora mängder protein är ofarlig.

Vill du veta mer om vilket protein som är bäst? Läs Ankis blogginlägg här!

Vad kommer bli nästa stora trend inom kost, spår du?
– ”Svensk mat” i allmänhet och ”lokalproducerad mat” i synnerhet kommer bli nästa stora trend. Vi vill ha säker och högkvalitativ mat, och den har vi runt knuten. På ett högre plan behöver vi också se över vår egen livsmedelsförsörjning. Vi kan inte fortsätta att förlita oss på import av till exempel kött eller mejeriprodukter. Vi måste helt enkelt se om vårt eget hus.

Du lanserar en nyhet i december – en utbildning till licensierad kostrådgivare, helt onlinebaserad. Berätta!

– Läser du den här utbildningen blir du en fullfjädrad kostrådgivare, hemma på din egen kammare, utefter ditt eget schema. Mixen av föreläsningar, övningar och workshops gör att du successivt bygger på dina kunskaper samtidigt som du får använda dem i praktiken. Redan från start får du analysera dina egna kostklienter, för att snabbt komma in i hantverket och få förståelse för arbetets gång. Utbildningen innehåller förstås allt nödvändigt som behövs utifrån det näringsfysiologiska perspektivet, och därutöver har vi lagt till hur du gör för att arbeta professionellt som kostrådgivare. Här finns också ett avsnitt kring hållbar kost och lönsam hållbarhet. Jag vill också bredda synen på var och hur man som kostrådgivare kan arbeta - inte bara på gymmen, inom företagshälsovård och liknande. Vi behöver bredda marknaden för var en kostrådgivare kan bidra med sina kunskaper, och det tar jag upp några ingångar till i den här kursen. Jag kommer också att prata om det på Tränardagarna.

Se hela programmet här!