Fitnessfestivalen

SM i Bodypress

Vem pressar sin egen kroppsvikt flest gånger i bänkpress?

Tävla inför publik och visa hur mycket du klarar av! Topp sex får en medalj – dessutom får topp tre i respektive klass fina pokaler.


Åldersgräns
Åldersgränsen för deltagande i publiktävlingarna är 16 år.

Uppvärmning
Det finns redskapsutställare på plats som man kan fråga om lov att nyttja deras utrustning man du vill värma så tidigt som timmar innan tävlingarna. Tävlande som är vid scenen inför det att tävlingen startar för att få instruktioner och genomföra invägning får en chans känna på/värma upp på tävlingsutrustningen (under förutsättning att de inte stör utställare etc).

Vem vinner vid lika antal reps?
Om två – eller fler tävlande – på prispallen får samma antal godkända reps på samma viktbelastning särskiljs de med hjälp av kroppsvikten. Den som har en lättare kroppsvikt hamnar före den som har en tyngre kroppsvikt. Tävlande utanför prispallen med samma antal godkända reps på samma viktbelastning får samma placering, i övrigt slår den som lyft en tyngre vikt alltid den som lyft en lättare.

Regler
Från och med 2011 har reglerna för Luciapokalen Body Press anpassats så att de överensstämmer med reglerna som anammats för den populära tävlingsformen Fitness Five. OBS! Om du är licensierad styrkelyftare kan du behöva söka sanktion från Svenska Styrkelyftförbundet för att ställa upp på denna amatörtävling i bänkpress, annars riskerar du avstängning.

Klädsel
Den enda regeln för klädsel i de olika grenarna är att den tävlande bär ett linne. Detta för att domarna ska kunna se kroppens rörelser och döma rättvist.

Herrar på egen kroppsvikt, damer på 70 % av kroppsvikt
- Man har 100 sekunder på sig att göra så många repetitioner som möjligt.
- Momentet startar genom att händerna greppas kring stången, som lyfts ut.
- Pekfingrarna ska befinna sig inom 81 centimeters bredd.
- På domarens signal (då armarna är helt utsträckta i armbågslederna och stången är i balans) sänks stången ned till bröstkorgen.
- I den följande pressen skall armarna fullständigt sträckas ut i armbågslederna.
- Lyftaren skall ligga på rygg så att huvudet, skuldror och minst 50% av sätet är på bänken, i annat fall blir repetitionen underkänd.
- Stången skall tydligt vidröra bröstkorgen, utan att ”studsas”.
- Markerad utlåsning (stopp) i toppläget.
- Bålen och benens position skall vara stilla och rörelsen skall utföras i ett kontrollerat tempo.
- Endast magnesium är tillåtet som hjälpmedel.

Lika resultat på samma viktbelastning särskiljs med hjälp av kroppsvikt (lättare kroppsvikt vinner). Vid upprepade felaktiga repetitioner har den tävlande rätt att fortsätta, men endast strikta repetitioner kommer att godkännas.

Publiktävlingar - Öppet för alla att delta

Inga tidigare tävlingserfarenheter behövs, alla kan delta. Du behöver ingen licens eller förening att tävla för på publiktävlingarna, du representerar endast dig själv. Anmälan ska göras senast 3 december.

Entrébiljett ingår inte och måste köpas till separat.


Du väljer själv om du tävlar på en eller flera tävlingar. Efter att du anmält dig så betala sedan via knappen nedan.