Så här går Guldhjärtat till

Guldhjärtat är Fitnessfestivalens pris för de outtalade träningshjältarna i Sverige och delas ut för behjärtansvärda insatser. Guldhjärtat delas ut i sex kategorier: Årets PT, Årets Gruppträningsinstruktör, Årets Digitala Inspiratör, Årets Klubb/Gym, Årets Box och Årets Förebild.

Utöver dessa kategorier utses även mottagare av Årets Hederspris och Catharinas minne.

Processen för att kora vinnare i de sex kategorierna är indelat i tre delar: Nominering, folkets röster och juryns röster.

Under nomineringsfasen kan alla nominera en person, en anläggning, en hemsida eller en grupp som de tycker passar in på en kategorimotivering. Av alla nominerade väljs ett antal ut som presenteras som årets nominerade. Dessa väljs utefter vilka som fått flest antal nomineringar samt att själva nomineringstexten spelar stor roll. Vi har inte möjlighet att presentera alla hundratals nomineringar som kommer in.

När de nominerade är presenterade startar folkets röstning. När röstningen är avslutad presenteras de fem finalisterna som fått flest röster i respektive kategori. Sen är det dags för juryn att rösta. Folkets röster och juryns röster är lika mycket värda men om två hamnar på samma poäng avgör folkets röst. Den som får flest röster totalt vinner årets pris.

Kategorier och motiveringar

Årets PT
En vinnande Personlig Tränare ska vara drivande, välutbildad och ha förmåga att både träna den lilla individen och den stora mästaren. Vidare måste personen ifråga ha goda sociala egenskaper, samt gärna stå ut i mängden avseende både metodik och träningstaktik. Hög synlighet i social medier och printmedia är ett plus, då synlighet bygger vår träningsbransch både kort- och långsiktigt.

Årets Gruppträningsinstruktör
Personen ska vara motiverande, kunnig och ha det där lilla extra. Fulla klasser, egna idéer, god teknik, utbildning och förmåga att få kunder att stanna är ett måste. Personen ska sammankopplas med ord som inspiration, engagemang och innovativ. Och helst nå en stor målgrupp även utanför klubbens väggar.

Årets Digitala Inspiratör
Ska påverka, beröra och andas träning, samtidigt som den inte får bli en skolbok. Egna åsikter skall komma fram, men får inte blandas ihop med fakta på ett sätt som kan missuppfattas. Regelbundna uppdateringar, rörligt material och hög motivationsfaktor premieras.

Årets Klubb/Gym
Anläggningen ska i första hand vara innovativ. Dessutom stå ut och våga ta egna grepp. Ordet trendsättande är ett plus, samtidigt som det måste finnas ”Business as usual” för att överleva. Här tas dock inte lönsamhet eller omsättning upp som grundkriterium, då en banbrytare ofta får ta den största kostnaden för utveckling. 

Årets Box
En box ska, precis som i kategorin ”Årets Klubb/Gym” vara innovativ, stå ut och våga ta egna grepp. En bra box kännetecknas av bredden, gemenskapen och glädjen där ägare, coacher och medlemmar ser varandra och där enstaka atleters / teams framgångar enbart är en bonus.

Ordet trendsättande är ett plus, samtidigt som det måste finnas ”Business as usual” för att överleva. Här tas dock inte lönsamhet eller omsättning upp som grundkriterium, då en banbrytare ofta får ta den största kostnaden för utveckling. 

Årets Förebild
En person, eller grupp, som påverka många och står för en sund livsstil med samtidigt sunt livsperspektiv. Personen/gruppen ska vara en förebild även utanför träningslokalen och vara innovativ, driven samt inneha stora kunskaper inom sitt gebit.

Årets Hederspris
Delas ut till individer som har lämnat oförglömliga spår och lagt grunden till dagens och morgondagens träningsindustri. Människor som brinner för vad de gör, som har påverkat träningsglädjen lokalt eller globalt. Människor som visar att det omöjliga är möjligt.

Catharinas Minne
Denna utmärkelse delas ut till en person som lyfter precis de saker som Catharina själv gjorde ett så starkt intryck av; att alltid ta tillvara på och ha en positiv inställning till livet.