Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Stockholm Sanda Cup

Var där när Stockholm Sanda Cup avgörs

Kampsportsfestivalen är ett område på Fitnessfestivalen, och precis som namnet avslöjar är området dedikerat åt kampsport. På lördag 2/12 avgörs Stockholm Sanda Cup, det vill du inte missa!

Tiderna som gäller är följande:

11.00, Kickboxning i ringen
11.30 Wushu Sanda på plattformen
14.00 (ca) Thaiboxning i ringen

Fördjupa  dig i Wushu & Kungfu
Kinesisk kampkonst, vanligen kallad kung fu, har sitt ursprung i självförsvarstekniker, jakt och militärträning. Kung fu har alltid haft en rik och fantasifull teorivärld som utvecklats i takt med det kinesiska samhällets idéhistoria. Idag märks spår av så väl Taoismen som Zenbuddhismen och andra kinesiska tanketraditioner.

Kung fu består av hundratals olika kampstilar som har utvecklats i Kina under århundraden. De olika stilarna delas in i olika skolor eller "familjer" efter gemensamma drag – till exempel tekniska likheter, ursprung i ett visst område eller koppling till en viss filosofi eller legend. 

Några av de äldsta och mest kända stilarna är Shaolin kung fu och Wudang kung fu. Även de mer stillsamma stilarna Tai chi och Qigong har sitt ursprung i kung fu. Andra exempel på stilar är Bagua, Wing tsun, Chanquan, Nanquan, Choy lee fut och Hung gar. 

1949 standardiserades Kinas kampkonstutövning under benämningen wushu, ett ord som bokstavligen betyder kampkonst. Då skapades en gemensam tävlingsstandard, för att alla olika stilar skulle kunna tävla under ett gemensamt regelverk. Wushu tog steget från att ha varit en samling stridskonster till att bli en internationellt erkänd idrott. Därför kallas idag den moderna tävlingsidrotten för wushu, och det äldre traditionella utövandet för kung fu.

Wushu regleras av International Wushu Federation (IWUF), som anordnar världsmästerskap vartannat år sedan 1991. I Sverige är det Svenska Kung fu & Wushuförbundet som administerar sporten. Det finns två grenar att tävla i: taolu (former)  och sanda (kamp).
 
I taolu, som är en uppvisningsgren, utförs en sekvens av olika rörelser i 1–2 minuter. Rörelserna i formen ska vara så perfekta som möjligt. Formerna kan utföras individuellt eller i par, med eller utan vapen.

Sanda (även känt som sanshou) är en fullkontaktsport, där slag, sparkar och kast ingår som poänggivande tekniker. Matcherna avgörs i bäst av tre ronder, och efter varje rond utses en vinnare av ronden. Tävlingen sker i regel på en upphöjd plattform som är 8 x 8 meter.